Allerød i Glimt 2016

Kære alle.

Jeg vil gerne starte med at sige tak til Allerød Nyt for invitationen. Med Allerød i Glimt får vi alle et godt overblik over både store og små begivenheder i det forgangne år.

Og Allerød Nyt gør et fantastisk stykke arbejde hvert år med udgivelsen af årbogen Allerød i Glimt. Så stort tillykke med jeres 12. udgivelse.

Et kæmpe arrangement

En begivenhed som denne giver anledning til at skue tilbage for en stund og tænke over, hvor meget der egentlig sker i vores kommune på et helt år.

Vores egen Jørn Winther har lige været på talerstolen og fortalt om det kæmpe arrangement, som Allerød på X og Tværs og Lynge Byfest har udviklet sig til.

Resultatet blev endnu en gang en flot og imponerende række af arrangementer spredt over en hel uge. Og det hele endte med et brag af en fest i Lynge, hvor selveste Sussi og Leo kom – og jeg kan forstå, at de igen beriger os med god stemning til dette års byfest.

Det unikke fællesskab

Udover den gode stemning er begivenheder som disse med til at støtte op om det unikke fællesskab, vi har i Allerød. Her må jeg endnu en gang understrege, at intet kunne lade sig gøre uden vores foreninger og frivillige.

Så tak til alle de frivillige, som ikke kun i 2016 men hvert eneste år gør en forskel – både for hinanden og for en masse børn, unge, voksne og ældre.

For det med at gøre en forskel har stor betydning i et fællesskab.

Dét fællesskab, vi har her i kommunen, virker. Det virker, når vores folkeskoler scorer helt i top, når det gælder afgangskarakterer. Faktisk er vi i top 5 på landsplan – og det kan vi være stolte af.

Særligt er jeg stolt af, at vi lykkes med at løfte elevernes faglige læring mere end man kan forvente. Det er godt gået af vores folkeskoler.

Og så er det jo sådan, at tingene hænger sammen. Uden den gode platform og grobund som etableres i vores gode dagtilbud, så ville eleverne ikke trives og levere så gode resultater i skolen, som de gør.

Og udviklingen var også til at få øje på i 2016, da fik vi en helt ny daginstitution med et topmoderne Ravnsholt Børnehus – og i 2017 fortsætter vi med et nyt dagtilbud i Blovstrød.

I 2017 styrker vi også vores børne- og ungeområde yderligere.

Vi har sat penge af til, at vi bliver endnu bedre til at lave en tidlig indsats, der giver børn og unge den nødvendige hjælp, de har brug for.

Det er – alt andet lige – nemmere at støbe fundamentet ordentligt og ikke skulle reparere senere i livet. Det kommer vores kommende fælles børne- og læringssyn også til at afspejle.

Ændringer på ældreområdet

På vores ældreområde har vi været igennem en stor og omfattende strukturændring, hvor vi har effektiviseret vores organisering væsentligt.

Vores medarbejdere har været gode til at sikre, at der bliver så mange ‘varme hænder’ som muligt.

Netop de varme hænder er også med til at sikre, at vi i Allerød Kommune er gode til at forebygge sygdom, indlæggelser og genindlæggelser for vores ældre borgere.

Man kan altid blive dygtigere, og det skal vi – men her ligger vi også i top, når man sammenligner med andre kommuner.

På beskæftigelsesfronten ligger Allerød Kommune endnu en gang nummer 1, når det handler om at være bedst til at sikre beskæftigelse til kommunens borgere – også for vores mest udsatte borgere.

Et attraktivt fællesskab

Netop dét er helt afgørende, når det handler om at sikre vores alles velfærd og vores fællesskab.

For vi har et attraktivt fællesskab her i kommunen. Derfor har vi i 2016 igen kunnet byde nye borgere og ikke mindst nye virksomheder velkommen til kommunen.

To særligt vigtige virksomheder er Allerød Privatskole og Lykke-Ly daginstitution. For ja – man hører og læser meget – men jeg kan kun som borgmester være glad for, at Allerøds børn og deres familier får endnu flere gode tilbud at vælge imellem.

For vi bliver nødt til at tænke på tværs af det private, det frivillige og det offentlige – og tilsammen udvikle vores kommune.

For dét, der binder os sammen, er fællesskabet i Vores Allerød.

Vores Allerød

Når vi nu taler om Vores Allerød, vil jeg opfordre jer alle til at tage et kig på Facebook-siden med samme navn. På Vores Allerød kan alle borgere og interesserede udveksle ideer og tage en dialog om, hvordan vi bedst sikrer udvikling af bymidter og skaber byrum til at mødes og samles i.

Nu når vi er ved kulturen udvides Allerød Musikskole, som i øvrigt gav en fremragende opvisning i dag – tak for det.

Vi får nu en ny koncertsal takket være en privat donation fra Tonna Nielsen. Denne koncertsal vil give Allerøds borgere mange gode oplevelser.

Og apropos musik leverede Den Kongelige Livgardes Musikkorps endnu en gang en fantastisk koncert – denne gang med talentfulde musikere fra egne rækker samt den eminente svenske dirigent Per-Otto Johansson.

Kulturen har det godt i Allerød, men vi skal fortsætte dialogen om, hvordan vi udvikler Kulturtorvet i år.

Og der skal ikke herske nogen tvivl om, at både Mungo Park, vores lokale handelsliv og foreninger har stor værdi for Allerød Kommune.

Derfor ser jeg frem til en god sparring om, hvordan vi får skabt en kulturakse, som bidrager til liv i vores bymidten.

I samme ånd blev både stationen og Øen foran ombygget sidste år. Og med Posthusgrunden, som nu for alvor kommer på plads, bliver byrummet fuldendt.

 

Skoven og naturen

En ting, som man måske ikke altid lægger mærke til, er de smukke træer, som vi har etableret på M.D. Madsensvej.

Men det er ikke desto mindre vigtigt, at vi sørger for at opretholde naturen helt ind til vores bymidter og boligområder, hvilket er et særligt eftertragtet træk ved Allerød som bosætningskommune.

Vi har skoven og naturen lige ved siden af os. Og den tanke bliver ført ud i livet med vores nye boligområde Drabæk Huse. I 2016 begyndte vi med at byggemodne området – og mange boliger er allerede solgt.

I 2016 blev kommunens sti- og vejsystem også forbedret med trafiksaneringen af Kongevejen og etablering af cykelstier på Hillerødvej, hvilket mange Lynge-borgere har savnet.

Vi plejer ikke at nævne alt det, som vi tager som en selvfølge, men jeg bliver stadig glad, hver gang blomsterløgene ved vores rundkørsler og vejkanter springer ud, og når jeg på mine cykelture rundt i byen oplever, hvor velholdte vores veje og stier er pga. godt asfaltarbejde.

Virksomheder og integration

Noget andet som også er velholdt er udbygning af vores arbejdspladser i kommunen. Og det kan vi takke virksomhederne for.

Flere vælger stadig både at bo og arbejde i kommunen, og endnu flere vælger at pendle ind til kommunen hver dag.

Vi får også brug for vores virksomheder, når vi de kommende år skal løfte opgaven med at integrere vores nye flygtninge.

Det lykkedes over al forventning i 2016.

Her viste vores lokale virksomheder stor velvillighed i forhold til kommunens indsats for at få flygtninge i arbejde og praktik.

Det arbejde fortsætter vi med, og med vedtagelse i byrådet af en fælles strategi for modtagelse og integration af flygtninge, har vi et godt afsæt i 2017.

Vi har også et godt afsæt, fordi vi har en stærk tradition for at samarbejde med vores borgere, foreninger og virksomheder.

Det samarbejde skal vi fortsat styrke, så vi kan udvikle vores gode lokale initiativer.

Byrådets arbejde

Nu vil jeg vende blikket mod byrådets arbejde i 2016.

Vi skal vænne os til, at vi hvert år skal spare – og det skal vi gøre med omhu og økonomisk ansvarlighed.

Det betyder, at vi skal fastholde en budgetstrategi, som har fokus på balance og stabilitet år efter år – også i et valgår.

Med det for øje vedtog byrådet i oktober sidste år budgettet for 2017.

Det er et godt budget, som både er i balance og robust overfor fremtidige udfordringer.

Der er allerede gennemført en lang række effektiviseringer af kommunens drift, hvilket ikke er et arbejde, vi er færdige med.

Vi skal også kigge på, hvor vi kan skære ned på unødvendig kontrol og papirbøvl. For jo mere vi kan finde af besparelser, som ikke påvirker serviceniveauet, desto bedre er det.

Til sidst vil jeg gerne sige, at jeg håber, at 2017 bliver endnu et år, hvor vi på tværs af kommune, virksomheder og borgere finder nye måder at dyrke det gode fællesskab på.